Padėkliukai iš Jesmonite - viskas, ką reikia žinoti pradedantiesiems

Jei jau esate susipažinę su Jesmonite medžiaga, tikriausiai žinote, kad iš jos galima pagaminti beveik viską. Tačiau būtent padėkliukai yra bene populiariausi produktai, gaminami iš Jesmonite. Veikiausiai taip yra dėl to, kad padėkliukus gaminti yra gan paprasta net ir namų sąlygomis, o spalvų bei dizaino variacijos neribotos. Jei užsukote čia, tikriausiai taip pat norite sužinoti kaip patiems pasigaminti šiuos ypatinguosius padėkliukus. 
Nuo ko pradėti Jesmonite padėkliukų gamybą? Kokie tips & tricks palengvintų šį procesą? Kur galima įsigyti priemonių? Esame pasirengę atsakyti į visus Jūsų klausimus!

Nuo ko pradėti?

Pirmiausia vertėtų pasirūpinti visomis priemonėmis, reikalingomis gamybos metu. Tad jums prireiks:

 Jei reikalingų produktų sąrašas gąsdina ir viskas atrodo pernelyg painu, galima pradėti nuo šiek tiek paprastesnio ir patogesnio varianto - rinkinio pradedantiesiems. "Starter kit" rinkinį sudaro nedidelis kiekis skysčio (280g.) ir bazės (590g.), 3 pigmentai (geltonas, mėlynas ir raudonas), 2 medinės mentelės maišymui, 2 daugkartinio panaudojimo silikoninės formelės, pora pirštinių bei trumpos instrukcijos. Trumpai tariant, šiame rinkinyje rasite viską, ko gali prireikti pradent dirbti su Jesmonite. 

Norite išbandyti? "Starter kit" rinkinį įsigyti galite čia.

Jesmonite rinkinys pradedantiesiems

Kaip pagaminti Jesmonite padėkliuką? 

Nors yra pačių įvairiausių dizainų ir technikų, pradėkime nuo pačio paprasčiausio padėkliukų gaminimo būdo. Tad kaip atrodo gamybos procesas?

  1. Matavimas. Vienas iš pirmųjų žingsnelių, kuriam prireiks ypatingo atidumo. Netinkamai pamatavus kiekius pasikeičia masės klampumas ir padėkliukas gali paprasčiausiai nesustingti. Tinkamiausias mišinio santykis yra 1 dalis skysčio : 2,5 dalies bazės (pagal svorį). Jesmonite priemonės dažniausiai nematuojamos pagal tūrį, kadangi svėrimas yra kur kas tikslesnis būdas pasirinkti tinkamiausią kiekį. Dėl šios priežasties tikrai verta investuoti į kokybiškas svarstykles. Be to, šiame žingsnelyje itin praverčia indeliai graduoti pagal svorį. Dar vienas patarimas - kiekvieną ingridientą matuokite atskiruose indeliuose, nepilkite vieno komponento o tuomet kito tame pačiame indelyje. Taip rizikuojate atlikti netikslius matavimus.
  2. Pigmentų naudojimas. Naudojant pigmentus galioja auksinė taisyklė - mažiau yra daugiau. O koks yra optimaliausias pigmentų kiekis vienam mišiniui? Reikėtų naudoti iki 2% pigmento (pagal svorį), kitu atveju gaminys vėl gali nesustingti. Be to, jei pastebėsite, kad spalva nėra pakankamai intensyvi, visuomet galėsite įdėti šiek tiek daugiau pigmento, o jei jo padauginsite, kelio atgal nebus, nes jo negalėsite pašalinti.
  3. Maišymas. Šiam žingsneliui idealiai tiks Jesmonite ašmenys, kuriuos galima įsigyti mūsų parduotuvėje. Ašmenis reikėtų įsistatyti į grąžtą ir maišyti vidutiniu, ne itin intensyviu režimu, kol išgausite tolygios konsistencijos masę. Taip pat galima maišyti ir su specialiomis mentelėmis, tik šiuo atveju užtruksite šiek tiek ilgiau kol išgausite tolygią masę.
  4. Liejimas į formelę. Išgavus norimos konsistencijos masę, pilame ją į pasirinktą formą. Liejinyje galite pastebėti nedidelių oro burbuliukų ar kitų nelygumų, tačiau juos lengva pašalinti itin atsargiai pakratant formą į šonus, taip pat kelis kart lengvai bei švelniai stuktelėjus į kietą paviršių. Palikite gaminį stingti bent 30-60 min. Tam tikros medžiagos, skirtos liejimui, kietėdamos išskiria itin aukštą temperatūra, tuo tarpu Jesmonite kietėjimo metu taip pat vyksta egzoterminė reakcija, tačiau formelė tik šiek tiek įšyla. Dėl didelio įkaitimo nederėtų jaudintis.
  5. Išėmimas iš formelės. Tai bene linksmiausia gamybos proceso dalis, kadangi pagaliau pamatysite kaip atrodo Jūsų padėkliukas! Jei viską atlikote teisingai, pagal instrukcijas, paviršius turėtų būti tolygus, be jokių tarpelių, atsiradusių dėl burbuliukų.
    Išėmimo iš formelės metu gali praversti kita Jesmonite priemonė - "Release Wax". Šio produkto dėka be jokių pastangų išimsite gaminį iš formelės, nepažeidžiant gaminio. Šią prekę galima naudoti ir kitų paviršių (pvz., sveriant tam tikras medžiagas galima užtepti ant svarstyklių, kad sveriama medžiaga nesukibtų su svarstyklių paviršiumi).
  6. Apdorojimas. Tam prireiks įvairaus šiurkštumo šlifavimo popieriaus. Visuomet rekomenduojame pradėti nuo šiurkštesnio varianto, tuomet po truputį pereiti prie vis labiau švelnesnio šlifavimo popieriaus. Tam, kad nepažeistumėte paviršiaus, taip pat galima naudoti šiek tiek vandens ant šveičiančio popieriaus paviršiaus. Pastebėsite, kad ant šlifavimo popieriaus lieka šlapia, kreminės konsistencijos pasta, tačiau taip ir turi būti. Rezultatas turėtų būti švelnus, visiškai tolygus paviršius. Tai nėra privalomas žingsnelis - dažniausiai šveičiama tuomet, kai gaminami "terrazzo" padėkliukai, apie kuriuos taip pat papasakosime plačiau.
  7. Gruntavimas. Tam galite naudoti mūsų rekomenduotą "Protect Guard" gruntą, taip pat turime klientų, kurie yra bandę sealer'ius, skirtus AC730 gaminiams ("Penetrative" bei "Flexguard" gruntai) ir tikina, kad pastarieji taip pat puikiai pasitarnavo. Taip pat galima naudoti bičių vašką, tačiau gruntai apsaugos funkciją atlieka kur kas geriau.
    Jei trumpai, gruntas apsaugo gaminį nuo įvairių išorinių veiksnių - saulės spindulių, spalvos pakitimų, drėgmės (proto ribose), lengvo nusitrynimo. Tačiau gruntas tikrai neapsaugos nuo dužimo, jei produktas kris iš gan nemažo aukščio, ar stiprių įbrėžimų. Kuo ypatingas mūsų siūlomas "Protect Guard" gruntas? Ši priemonė sukurta naudojimui ne vien su Jesmonite produktais. Tai itin universalus gruntas, labiausiai tinkantis porėtiems paviršiams, kuris ne tik apsaugo nuo įvairių aplinkos veiksnių, tačiau ir nepalieka žymių ant paviršiaus.

Populiarieji "Terrazzo" padėkliukai - kaip pasidaryti namuose?

Kadangi jau žinome viską, ko reikia norint pasigaminti patį paprasčiausią Jesmonite padėkliuką, galime pereiti prie sudėtingesnių dizainų. Visiškai teisingai - kalbame apie "Terrazzo" stiliaus padėkliukus, kurie išsiskiria smulkmeniškomis detalėmis ir spalvų įvairove. Iš esmės viskas vyksta itin panašiai, kaip ir gaminant niekuo nešsiskiriantį padėkliuką, tik šiuo atveju prisideda papildomų žingsnelių. Žemiau rasite trumpą vaizdo įrašą, kuriame vizualiai paaiškinamas kiekvienas žingsnelis. 

Tikriausiai peržvelgus šias instrukcijas kyla natūralus klausimas - "iš kur gauti šias spalvotas dalelytes"? "Terrazzo" gabalėlius galima įsigyti interneto platybėse, tačiau šias smulkias daleles galima pasigaminti ir patiems. Nors gali atrodyti priešingai, tai nereikalauja didelių pastangų. Apačioje pateikiame dar vieną informatyvų vaizdo įrašą, kuriame sužinosite viską, ko reikia gaminant "Terrazzo gabalėlius".

Dailė ant Jesmonite padėkliukų

Dar vienas puikus būdas pasigaminti unikaliai atrodantį padėkliuką - įvairių raštų ar paveikslėlių piešimas. Šis būdas puikiai tinka tiems, kurie nori išlaisvinti vidinį menininką. Piešti galima tiek tiesiogiai ant formelės, tiek gaminiui galutinai sustingus, ant pačio padėkliuko paviršiaus.

Jesmonite padėkliukų dailėŠaltinis

Priklausomai nuo pasirinkto dizaino, gali prireikti papildomų priemonių (perpilti Jesmonite pigmentą ir minkštesnį ir mažesnį buteliuką, buteliuko gale pritaisyti siaurą, tiksliam piešimui pritaikytą galiuką). Tačiau priemonės, kurių prireiks, visiškai priklauso nuo raštų, kuriais papuošite padėkliuką. Stambesniems ir abstraktesniems piešiniams gali užtekti mentelės. Teptukas šiuo atveju greičiausiai netiks, kadangi Jesmonite konsistencija skiriasi nuo įprastų dažų.

Dailė ant Jesmonite padėkliuko
Šaltinis

Jesmonite + derva

Mokame pasigaminti paprastą padėkliuką, išmokome gaminti "Terrazzo" gabalėlius, tuomet susipažinome su Jesmonite padėkliukų daile, dabar metas išmokti dar sudėtingesnę techniką.
Derinant Jesmonite kartu su derva atveriamos naujos galimybės - galima pagaminti pusiau skaidrų, pusiau sodrios spalvos padėkliuką, įlieti papuošimus į perregimą dervą, išgauti įvairius raštus, netikėtas kombinacijas, naudoti blizgias, matines, griežtų formų ar išsiliejusias detales ir dar daugiau! Tad kaip vyksta Jesmonite ir dervos derinimas gaminant padėkliukus? Padėkliukai iš Jesmonite ir dervos

Šaltinis 1 - Šaltinis 2 - Šaltinis 3

Jau žinome kaip naudotis Jesmonite, tad nuo jo ir pradėkime - pasisveriame tinkamus kiekius, gerai sumaišome, įpilame pigmentą, vėl išmaišome, tuomet liejame į perskirtą formelę, kurios vieną pusę paliekame dervai. Kitas būdas būtų išlieti Jesmonite į atskirą formelę, palaukti, kol medžiaga galutinai sustings, o tuomet susmulkinti liejinį į smulkesnes dalis. Susmulkintas dalis galima išdėlioti ant kitos formelės ir užlieti derva. Tikriausiai lengviau viską pamatyti savomis akimis, nei tiesiog perskaityti, ar ne? Pridedame trumpą instrukciją, kuri turėtų padėti perprasti visus tokio tipo padėkliukų gaminimo ypatumus.

Jesmonite padėkliukai 

Vis dar atrodo, kad Jesmonite padėkliukų gaminimo procesas yra tikra painiava? Tuomet kreipkitės į mus - visuomet esame pasirengę padėti! Visus klausimus ar pastebėjimus rašykite į mūsų el. paštą (info@silforma.lt), į pokalbių langą mūsų puslapyje ar į oficialų facebook puslapį "Silforma".